Ida Emile Demant, kaldet Milla, var gift med William Demant, der var søn af Oticons stifter Hans Demant. Ida kom fra en af Københavns fine familier, William derimod var søn af en fabrikant fra Odense. I forbindelse med navngivningen af et nyt institut etableret og støttet af Oticon Fonden, skulle instituttet have et navn. Valget faldt på Ida, deraf Ida Institute. I den forbindelse lavede jeg en lille kort fakta-artikel om Ida.
Firmahistorie
Download artiklen her
Da jeg i 1987 startede med at arbejde for Oticon, hørte jeg forskellige versioner om, hvordan Oticon startede. På et tidspunkt satte jeg mig for, at finde ud af hvordan, og hvor Oticon startede. Jeg havde lidt materiale fra vores arkiv at begynde med. Turen gik til Odense, hvor det hele startede. Medarbejderne på Odense Stadsarkiv var meget ineteresseret i mit projekt. De opfordrede mig til at skrive en artikel om Oticons start.
Download artiklen her
I år 2000 var jeg med til starte 100 års jubilæumsbogsprojektet og var med i redaktionen af bogen. Oprindelig var der entreret med en hovedforfatter, som skulle skrive hele bogen med støtte fra et udvalg i Oticon. Det fungerede ikke, hvorfor et bureau blev hyret. På dette bureau sad der to historikere, som fik hovedansvaret for teksten. Et af kapitlerne i bogen blev baseret på min artikel: Et verdensfirmas rødder. Jeg skrev to kapitler mere og redigerede kapitlet om Oticons forskning. Bogen er aldrig blevet udgivet på et forlag.
Download bogen her
Eriksholm Samlingen rummer en del ældre arkivalier, der giver mulighed for at dykke lidt ned i historien. Igennem en årrække skrev jeg små historiske artikler til et blad, som Oticon sendte ud til større danske kunder. Jeg fik den ide, at det kunne være spændende at se lidt nærmere på de første års høreapparatsalg i Danmark. Det kom der to artikler ud af.
Download artiklerne her
Tilbage i 2002 opstod ideen om at skrive en biografi om Willam Demant. Der kom til at gå en del år inden jeg kom igang med arbejdet. Det lykkedes mig at overtale historikeren Cecilie Wallengren til at hjælpe med at skrive bogen. Projektet var aldrig blevet til noget, hvis ikke Oticon Fonden støttede økonomisk. Biografien blev udgivet på Politikens forlag.
Forlaget skriver om bogen:
Historien om William Demant er fortællingen om, hvordan vovemod, opfindsomhed og ikke mindst et brændende ønske om at stige op ad den sociale rangstige blev drivkraften bag en ung mands opbygning af en af verdens førende høreapparatvirksomheder, Oticon. Det er også historien om et modsætningsfyldt menneske, der på en gang både forførte og dominerede sine omgivelser.
I 1900-tallets begyndelse overtog William Demant som ganske ung sin fars importvirksomhed af de allerførste høreapparater i Danmark. Gennem de næste 60 år forvandlede han den lille forretning til en verdensomspændende virksomhed, der i dag er førende inden for både høreapparater og audiologisk udstyr.
William Demants mor var hørehæmmet, og det var hans fars passion for at hjælpe sin hustru til et bedre liv, der førte ham til importen af de helt nye elektriske høreapparater fra USA til Danmark. Ved farens pludselige død i 1910 overtog William agenturet på høreapparaterne. Hans plan var egentlig bare at få dem afhændet hurtigst muligt og derefter ophæve agenturet. Derfor indledte han en salgsturné Danmark rundt. Men rejsen skulle få afgørende betydning for hans liv. For rundt på hoteller, kroer og i forsamlingshuse landet over opdagede William Demant, at han foruden et enestående salgstalent og drive havde tæft for mennesker. Han opdagede også, at høreapparaterne var en genvej til respekt og penge - og med dem, det liv han gerne ville leve.
Cecilie Wallgren har en cand.mag. i historie samt kunsthistorie. Hun har skrevet historiske erhvervsbøger siden 2001.
Claus Nielsen har været ansat i Oticon i over 25 år. Han er en ildsjæl, hvilket afspejles i hans mange facetter og arbejdsområder, som omfatter research audiologist, Service & Support Manager, kurator og drivkraften bag Eriksholms historiske samling og museum.
Bogen kan købes i større boghandlere.